25.01.2016

NExTWORK går nye veje for at få udsatte unge i arbejde

Roskilde Kommune afprøver som de første ROCKWOOL Fondens initiativ NExTWORK – et netværk, hvor udsatte unge og virksomheder sammen tager ansvar for at finde praktikmuligheder ved at fokusere på interesser og motivation. Målet er at få udsatte unge i varigt job eller uddannelse. Lykkes det, er der milliarder at hente for samfundet og forbedret livskvalitet for de unge.

 

5000 personer ud af hver ungdomsårgang har ikke fast fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er et problem for de unge, og det koster hvert år samfundet milliarder af kroner.

 

Med initiativet NExTWORK går Rockwool Fonden nye veje i forsøget på at mindske problemet.

 

”NExTWORK er et brugerdrevet netværk, hvor de unge og virksomhederne sammen finder praktikmuligheder. Gennem støtte, vedholdenhed og positivt fokus på, hvad der motiverer de unge, er målet, at de opbygger sig selv til varigt job eller uddannelse. De første spæde erfaringer er positive”, siger interventionschef Helene Bie Lilleør fra Rockwool Fonden.

 

Initiativet er udviklet i samarbejde med unge og virksomheder i Roskilde Kommune, hvor den første pilotafprøvning kører. De foreløbige erfaringer har positivt fortegn, og enkelte unge er på vej videre mod uddannelse eller læreplads.

 

NExTWORK adskiller sig fra det nuværende system ved, at virksomhederne og de unge mødes direkte i netværket og i stort omfang selv skaber de rette match uden mellemled. Thomas Nicolaisen, indehaver af Tømrerfirmaet Nicolaisen, lægger vægt på selv at møde de unge.

 

”Der er en verden til forskel. De kender os, og vi kender dem på en helt anden måde end fra et stykke papir. De har fået sat deres egne ord på, hvorfor de er her, og hvad de vil. Og vi har fået lov til at fortælle og forhåbentlig vække deres interesse” siger han.

 

Mikkel er en af de unge, der er med i NExTWORK, og han er glad for forløbet.

 

”Jeg er blevet positivt overrasket over, at virksomhederne viser så meget interesse, selvom de ikke rigtig kender en. Praktikpladserne har vist et engagement i, at de gerne vil hjælpe os videre”, siger han.

 

Hanne Glibstrup Andersen fra Hotel Comwell har haft en af de unge fra NExTWORK i praktik på hotellet, og han går nu i gang med en tjeneruddannelse. Hun siger, at de unge har mere at komme med, end hun havde forventet.

 

”Når man får snakket sammen, ligger der rigtig mange ressourcer, som kan bruges ude i virksomhederne, hvis der bliver støttet op på den rigtige måde”, siger hun.

 

NExTWORK udspringer af, at Rockwool Fonden i de kommende år sætter øget fokus på udsatte unge. Bl.a. har en analyse vist, at samfundet kan spare 12 – 15 milliarder kroner årligt, hvis det lykkes at få dem i varigt arbejde.

 

I Roskilde Kommune er ambitionen at udvide og forlænge pilotfasen. Yderligere overvejer Københavns Kommune at gå ind i projektet. På sigt er ambitionen at udbrede metoden mere generelt, hvis de løbende erfaringer er gode nok.

 

ROCKWOOL Fonden følger de unge over længere tid for at indsamle den nødvendige evidens og på sigt blive i stand til dokumentere, om der er den forventede effekt.

 

Capture

 

NExTWORK – netværk af unge og virksomheder der matcher interesser med praktikmuligheder.

Capture

LÆS MERE OM

NExTWORK: http://www.nextworks.dk

Udsatte unges manglende tilknytning til arbejdsmarkedet er dyrt for samfundet

Forfattere

Interventionsenheden


Se Biografi og udgivelser