28.02.2016

Forældre spiser aftensmad sammen med deres børn, men kun i 60 pct. af tiden

I de fleste familier er aftensmaden tidspunktet, hvor man samles og fortæller om dagens oplevelser. Samtidig er det fælles måltid også garanten for, at børn lærer nogle bedre spisevaner, og at både børn og voksne får en ernæringsmæssigt bedre kost, end hvis de spiser hver for sig.

 

Størstedelen af skolebørns aftensmåltid spises da også sammen med forældrene eller i hvert fald én af dem. 60 pct. af spisetiden er således fællesspisning, hvoraf de 20 pct. er med begge forældre, og de resterende 40 pct. med enten faderen eller moderen halvdelen med hver af dem.

 

Det betyder, at i knap halvdelen – 43-45 % af tiden både til hverdag og i weekenden spiser børnene alene, mens forældrene er i gang med andre ting.

 

Morgenmad er sjældent et fælles måltid i familien

Morgenmaden er endnu mindre et fælles anliggende i børnefamilier, hvad enten det er til hverdag eller i weekenden. På en hverdag spiser skolebørn mindre end en tiendedel af morgenmaden samtidig med begge forældre og en tredjedel med kun én af dem.

 

Det er altså sådan, at skolebørns morgenmad for to-tredjedele af tidens vedkommende spises alene, uden at bare én af forældrene spiser med. Morgenmaden er altså kun i få tilfælde et helt fælles måltid.

 

Fællesspisning af både morgenmad og aftensmad er lige lidt udbredt, hvad enten børnene er i den tidlige skolealder eller i den sene. Det er altså ikke sådan, at den 7-9-årige får større opmærksomhed end den 15-17-årige, når det gælder fællesspisning.

Spisemønster i parfamilier med børn. Andel af børns spisetid.

 

Capture

Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed

 

 

Forfattere

ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed