2009
Forskning Indvandring og integration

Det danske arbejdsmarked og EU-udvidelsen mod øst

bog - publikation by Jan Rose Skaksen, Camilla Hvidtfeldt Nikolaj Malchow-Møller og Jakob Roland Munch med bidrag af Vibeke Borchsenius, Claus Aastrup Jensen, Jonas Helth Lønborg, Lynn Roseberry , Sanne Schroll
160 SIDER
ISBN 978-87-02-07933-3
UDGIVET AF Gyldendal

I 2004 og 2007 blev 10 østeuropæiske lande medlemmer af EU. Med medlemskabet fulgte en mulighed for friere arbejdskraftvandringer fra øst mod vest, og med det samme brød en debat ud i de danske medier: Betyder de ekstra hænder og hoveder, at danskernes job bliver snuppet og vores løn dumpet?

Denne bog analyserer de faktiske konsekvenser på arbejdsmarkedet af de nye arbejdskraftvandringer fra Østeuropa til Danmark. Typer af spørgsmål, der stilles i bogen, er: Hvor mange er egentlig kommet hertil, og følger vandringerne konjunkturerne?  Hvordan påvirker indvandringen danskernes løn og beskæftigelse? Og kan der noteres en påvirkning af de generelle økonomiske konjunkturer i Danmark?
Andre temaer er indvandringens konsekvenser for de offentlige indtægter og udgifter samt danskernes holdninger til indvandrere. Afhænger vores syn på indvandrerne af de konsekvenser, de får for vores privatøkonomi?
Siden slutningen af 1990’erne har ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed markeret sig med forskning i indvandring, især med henblik på  indvandrernes integration på det danske arbejdsmarked. Med denne bog lægges nu en ekstra dimension til fondens analyser.
Projektet er gennemført i samarbejde med førende arbejdsmarkedsøkonomer med tilknytning til Centre for Economic and Business Research (CEBR) på Copenhagen Business School.

Forfattere

Jan Rose Skaksen
Forskningschef

Se Biografi og udgivelser 

Camilla Hvidtfeldt
Forsker

Se Biografi og udgivelser